Rasbora nemzetség

A nemzetség tagjai a Cyprinidae családba tartoznak. Elterjedési területük meglehetősen nagy,különösen trópusi,szubtrópusi területeken gyakoriak.Több mint 40, rasbora fajt ismerünk,ezek többsége Ázsia vizeiben honos. Színpompás tetszetős halak,hazánkban sajnos csak az ékfoltos razbóra tudott gyökeret verni. A razbóra fajok is csapatban úszva érzik jól magukat. A  sötét talaj jobban kiemeli színeiket. Egyes rasbora fajok a sötét,nyugodt helyen álló akváriumot kedvelik,mások sok fényt és napsütést igényelnek. Mindenevő halak. Az akváriumot gondosan takarjuk le mert egyes fajok szeretnek ugrálni . Néhány faj tenyésztése meglehetősen nehéz.


Rasbora agilis - Fürge razbóra

Hazája valószínűleg Szumátra. Hosszúsága 4-5 cm. Teste alapszíne ezüstös,sárgásan csillogó. Sötét csík is díszíti testüket.A csíkot mindkét oldalon egy aranysárga zóna is kíséri.A nőstény teltebb, a hím színei élénkebbek.Optimális hőmérséklet 21-25C,íváskor 26 C körül.

Rasbora argyrotaenia - Ezüst razbóra

Délkelet - Ázsia  vizeiben honos faj.Álló és áromló vizekben gyakori.Kifejlett példányok a 14-15 cm hosszúságot is elérhetik.Ezüstös alapszínű testüket sárga csík is díszíti.Optimális hőmérséklet 18-22 C,ívás idején valamivel több.A nőstény teltebb mint a hím.

Rasbora borapetensis - Sziámi razbóra

Thaiföld vizeiben él  ez a 4-5 cm hosszú hal. A hím valamivel kisebb mint a nőstény.Időnként hazai díszhal szaküzletekben is kapható ez a faj,bár elég ritkán.Sárgászöld alapszínű testükön egy fekete csík látható. A fekete csíkot a hátrész környékén egy zöldes aranyszínű zóna határolja.Optimális hőmérséklet 22-26 C, ívás idején 26C körül. Az utódok felnevelése könnyű.

Rasbora Caudimaculata

Hazája Ázsia trópusi része.Tetszetős faj.Hosszúsága 11-12 cm. Ezüstös alapszínű testükön aranyos vagy zöld csík fut végig.A nőstény teltebb a hímnél különösen ívás idején. Optimális hőmérséklet 22-26C. Alkalmazkodó, békés természetű díszhal.

Rasbora chrysotaenia

Szumátra viziben élő faj. A nőstény gömbölyűbb mint a hím .Zöldes alapszínű testüket arany színű csík díszíti. Hőigényesek,23 C feletti hőmérsékletű vízre van szükségük.Ívás idején a hőmérséklet 25-28C legyen .Aránylag kevés utódra számíthatunk. Az ivadékok 36 óra múlva kibújnak,újabb öt nap múlva szabadon úsznak.

Rasbora daniconius - Karcsú razbóra

Hazája Elő- és Hátsó India, Ceylon továbbá Indonézia.  Álló és áramló vizek lakója.  Ez a szabad természetben akár 20centiméterre is megnövő hal akváriumban ritkán nő 10 centiméternél nagyobbra. Testének alapszíne gyöngyházfényű vagy kékes. Testüket kékesfekete csík díszíti A nőstény teltebb. Optimális hőmérséklet 22-24 C. Átmenetileg a hűvös vizet is elviselik.

Rasbora heteromorpha - Ékfoltos razbóra

Ez a razbóra faj legismertebb az akvaristák körében . Minden jelentősebb díszhalkereskedésben kapható. Hazája Borneó, Java, Thaiföld a Maláj félsziget valamint Szumátra.  Lágy vizű tavacskákban,mocsarakban él. A növényzet szinte mindenütt sűrű. Az ékfoltos razbóra vörösesbarna, testüket  4egy ék alakú sötét folt díszíti. Hosszúságuk mintegy 4 - 4,5 cm. A hím karcsúbb mint a nőstény.Sötét háttér és talaj esetében színeik jobban érvényesülnek. Optimális hőmérséklet 22-24C ívás idején 26-28C.Rajhalak,,kis medencével is megelégednek. A szaporítás nem könnyű,nehéz összeillő párt találni. A talaj nélküli ívatómedencébe tegyünk növényeket .A víz  0-5 nk keménységű,6,6,8 kémhatású legyen. Ha a pár összeillő már másnap ívnak. Az ikrákat a növények fonákjára tapasztják  Ívás után vegyük ki a párt és a medencét sötétítsük el. A mintegy 30-100 ivadék 24 óra múlva bújik ki az ikrából,4-5 nap múlva elúsznak. Felnevelésük könnyű.

Rasbora jacobsoni- Jacobson razbóra

Hazája  Szumátra nyugati része. Patakok és állóvizek lakója.Hosszúságuk mintegy 7 cm. A hím karcsú, a nőstény hasa gömbölyő.Barnás alapszínű testükön két csík látható. Az egyik fekete, a másik aranyosan csillogó. Tartása és tenyésztése ugyanolyan mint a többi razbóra fajnak

Rasbora lateristriata - Rézcsíkú razbóra

Hazája Malájföld és a Nagy-Szunda szigetek  Álló és áramló vizek lakói. Hosszúságuk akváriumban mintegy 11-12 cm. A test barnás vagy zöldes alapszínű.ezüstösen csillogó. Testüket csíkok díszítik. A nőstény teltebb.Nem annyira hőigényes mint a többi razbóra faj. Tatásuk,tenyésztésük mint a Rasbora fajoké általában.

Rasbora leptosoma

Hazája Hátsó-India és Szumátra.Patakokban, folyókban élnek.A hím karcsúbb a nősténynél. A test csillogó ezüstszürke vagy ezüst barna , csíkok is díszítik őket. Hosszúságuk 10 cm körül van. Íváskor egy nőstény mellé két hímet is tehetünk.

Rasbora maculata -Törpe razbóra

Az ékfoltos razbóra mellett ez a legismertebb razbóra faj hazánkban. Hazája a Maláj-félsziget,Szumátra és Szingapúr. Nagyon apró hallak,hosszúságuk 2-2,5 cm. A hím hasvonala egyenes a nőstényé gömbölyű. A hím sötétebb vörös a nőstény inkább sárgás.A hát vörös,az oldalak színe sárgásvörös. Testüket foltok is díszítik. Apró halak társaságában érzik jól magukat.Tartásuk,tenyésztésük ugyanolyan mint az ékfoltos razbóráé. Szaporítás előtt két héttel a kiszemelt tenyészállatokat válasszuk külön egymástól. Ívás után a tenyészpárt vegyük ki és a medencét sötétítsük el Az ivadékok gyors növésűek.

Rasbora meinkeni - Meinken razbórája

Szumátra vizeinek lakója ez az akváriumban ritkán tartott faj. A hím 6,5 cm, a nőstény 7,5 cm hosszú. A nőstény teltebb mint a hím. Fényes sárgaréz alapszínű testüket hosszanti csík díszíti.Szapora faj.

Rasbora philippinica -Fülöp-szigeti razbóra

Hazája a Fülöp-szigetek. A nőstény 7,5 cm a hím valamivel rövidebb. A test alapszíne  szürkészöld,ezüstösen csillogó. Sötét,hosszanti csík is látható rajtuk.

Rasbora somphongsi - Menam razbóra

Hazája Thaiföld, a Menam folyó környéke. A nőstény valamivel teltebb és hosszabb. Egészen apró halak,hosszúságuk mintegy 3 centiméter.Ezüstösen csillogó testüket fényes aranyos csík díszíti. A sűrű növényzet növeli biztonságérzetüket. Lágy,enyhén savanyú 23-25C hőmérsékletű vízben érzik jól magukat. Tartása és tenyésztése ugyanolyan mint a többi razbóra fajnak.


Rasbora tornieri - Sárga razbóra

Hazája Szumátra. Hosszúsága 8 cm. Barnáslila alapszínű testüket  több sötét hosszanti csík díszíti. A csíkok között sárga zónák láthatók. A nőstény teltebb.Optimális hőmérséklet 18 -22 C.

Rasbora taeniata - Aranyövű razbóra

Hazája Szumátra .Hosszúsága mintegy 8 cm.. A test fényes ezüst színű zöldesen és vörösesen csillogó.A hím karcsúbb és élénkebb színezetű. Nem szívesen társul más fajokkal. Szeretik a napsütést. Optimális hőmérséklet 22-24 C, ívás idején 26-28 C.

Rasbora trilineata - Háromcsíkú razbóra

Hazája Borneó,Malájföld, és Szumátra.Álló és áramló vizekben gyakori.Hosszúsága 12-15 cm,akváriumban valamivel rövidebb.A test ezüstösen csillogó,szinte átlátszó. Sötét hosszanti csík díszíti A nőstény teltebb.Félénk természet ű rajhal. Optimális hőmérséklet 18-25 C,ívás idején  28 C. Az utódok száma viszonylag kevés.

Rasbora urophthalma

Hazája Szumátra .Igen apró hal,a törpe razbóránál nem nő nagyobbra.A test aranybarna színű. Sötétkék hosszanti csík díszíti őket. A faroktövön fekete folt látható. A nőstény valamivel nagyobb és teltebb. Optimális hőmérséklet 21-25 C. Más halak társaságában félénkek,alig mutatkoznak.Dús növényzetű akváriumban érzik jól magukat. Optimális hőmérséklet 24-27 C. Hirtelen vízcserére érzékenyek.

Rasbora vaterifloris - Pompás razbóra

Ceylon vizeiben él ez a mintegy cm hosszú hal. A test alapszíne zöld vagy gyöngyházfényű Az  úszók színe aranysárga vagy arany vörös..A hímek színesebbek,a nőstények teltebbek. Optimális hőmérséklet 24-25C.  Kedvelik az árnyékos  helyen álló medencét.Szaporítás előtt két héttel a nemeket válasszuk külön.  A tenyésztés viszonylag nehéz.