2017. július 25., kedd

Anabantidae - Labirintkopoltyús halak

A labirintkopoltyús   halak többsége erősen felmelegedő,oxigénszegény vizekben él. A labirinthalak légköri levegőt is képesek felvenni egy speciális szerv a labirintkopoltyú segítségével. Az Anabantidae fajok időnként feljönnek a víz felszínére levegőt szippantani, amennyiben ebben gátolja valami őket megfulladnak. Általában békés természetűek, a hímek néhány fajnál azonban üldözik egymást. Ennek egyik szélsőséges példája a sziámi harcoshal. A Betta hímek néha agyonverik egymást az ilyen ütközetekben. Néhány ázsiai országban ezt kihasználva Betta fogadásokat,viadalokat szerveznek. A labirintkopoltyús halak élelmezése nem nehéz,megesznek minden élő és száraz eleséget. Az ivari különbségeket , a csőkos gurámit leszámítva könnyű megállapítani. A nőstények halványabb színezetűek, hátúszójuk lekerekített.
A hímek nagyobbak , hátúszójuk hegyes. A labirintkopoltyós halak szaporodása igen érdekes, lebilincselő. A hímek többsége csak 26  C felett hajlandó habfészket rakni. A hímek ívás előtt úgynevezett habfészket építenek. Ívás előtt ezért célszerű a víz hőmérsékletét 27-28 C hőmérsékletűre beállítani. A habfészek építése közben a hímek elüldözik a nőstényeket a habfészek közeléből. Azért is célszerű minél nagyobb medencében ívatni őket hogy a nőstény menedéket leljen.  A hímek viselkedése azonnal megváltozik ha a habfészek elkészül.  A színe tetszetősebb lesz, násztáncot járva csalogatja a nőstényt a habfészekhez.  Az ívást látszatpárzások előzik meg. Az ikrák azonnal a víz színére emelkednek ahonnan a hín a szájába veszi és a habfészekbe köpi őket.Ívás után a hím ismét zavarni kezdi a párját. Célszerű a nőstényt kivenni.Lehetőleg óvatosan hogy a habfészek egyben maradjon. A hímet elég akkor kivenni ha az első elúszó kishalakat megpillantjuk.Az ivadékok vize egyenletesen meleg legyen. Fontos az oxigéndús víz is az utódok számára mert a labirintkopoltyú csak két -három hetes korukra fejlődik ki. Ebben az időszakban különösen érzékenyek. Csak igen apró eleséget fogadnak el. Nagyon szaporák.



Betta splendens. Sziámi harcoshal.
Hazája Malájföld,Thaiföld. Egyik legrégebbi díszhalunk. A Betta nemzetség egyetlen hazánkban is közismert faja.Eredeti lakóhelyükön oxigénben szegény kicsiny állóvizek, pocsolyák lakói. Rizsföldeken sem ritkák A hímek hosszúsága 7-10 cm,a nőstények valamivel kisebbek és nem annyira tetszetősek. A fátyolúszós tényészváltozatok egyre inkább teret nyernek. A fátyolúszós változatokat kambodzsai tenyésztők munkájának köszönhetjük.A sziámi harcoshalnak sok színváltozata is van. Leggyakoribbak a fehér,fekete,zöld,kék, barna,vörös és hússzínű változat.A hímek heves harcokat vívnak egymással,aminek gyakran pusztulás vagy súlyos sérülés a vége. Azonban nem minden Betta hím ilyen harcias,vannak békésebb törzsek,példányok is.Ennek ellenére célszerű a hímeket egymástól különválasztani. Régebben a Betta hímeket kis űrtalmú medencékben,befőttesüvegekben is tartották. Ezt ma a szigorú állatvédelmi szabályok miatt nem érdemes követni.A Betta számára létfontosságú a magas hőmérséklet,alacsony hőmérséklet mellett ellustulnak,színeik elhalványulnak.Nem válogatósak,de a szárított vízibolhát nem kedvelik. A tenyésztéshez legalább 20 literes medence szükséges,különben a nőstény nem tus elmenekülni. Nagyon kemény vízben az ikrák nem kelnek ki.Csak ikra érett nőstényeket tegyünk ki párosodni,ellenkező esetben a hím agyonverheti a szaporodáshoz hajlandóságot nem mutató nőstényt. Az ikra érett nőstényeken izgalmi állapotban sötét,függőleges csíkokat láthatunk,a hastájék környék környékén pedig egy sárgás folt mutatja hogy a nőstény készen áll a párosodásra. A víz ívás idején legalább 28-30C legyen.Az ívásra rendszerint a második napon kerül sor.Az ivadékok 18-30 óra múlva kibújnak,néhány nap múlva elúsznak.

Betta Bellica. Peraki harcoshal

Hazája a Maláj - félsziget. Hosszúsága 9 - 10 cm.Nem tartoznak a nagyon színpompás halak közé. Barnás színű testüket fényes zöld szegélyű pikkelyek borítják. A hím valamivel színesebb. Az akváriumot nem nagyon bírják, hamar megbetegszenek. Optimális tartási hőmérséklet 25 - 30 fok. 

Betta brederi. Johorei harcshal.

Hazája Malájföld, Thaiföld, Java, Szumátra. Hosszúsága 9 cm. A test alapszíne  sárgásbarna, vöröses, vagy sötétbarna. Testüket kék pontsorok díszítik. Időnként feketés keresztsávok jelennek meg rajtuk. A hím fark alatti úszója és farkúszója hegyesebb.  A nászjátékban a nőstény aktívabb. Párzás után az ikrákat a nőstény veszi szájba, később innen az ikrák átkerülnek a hím szájába. Az ivadékok 12 nap múlva úsznak ki.


 Betta taeniata. Sávos harcoshal.

Hazája Thaíföld és Indonézia. Hosszúsága 7- 7,5 cm. A test sárgás vagy vörösesbarna alapszínű. Hosszanti csíkok és szabálytalan foltok is díszítik.  Az ivari különbségeket nehéz megállapítani. Békés természetű  nem túlságosan mozgékony halak. A nászjátékban a nőstény vérmesebb. A hím az ikrákat a szájában őrzi. Egy nőstény néhány nap alatt több hímmel is képes párosodni. A hím az elúszó ivadékokat nem bántja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése