Callichtidae - Páncélos harcsák

A  harcsaszerűek Suliroidei alrendjébe tartozó nemzetség. Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi vizeiben élnek. Lassan áramló vagy álló vizek lakói. Nagyon kedvezőtlen körülmények között,tócsákban,árkokban is megtalálhatók. Szívósságuk miatt akváriumban is közkedveltek annak ellenére hogy nem tartoznak a színpompás halak közé. Több mint 40 faj tartozik a családba. Élelmezésük nem nehéz minden jobb élő és száraz eleséget elfogadnak. Előszeretettel fogyasztják táplálékukat a talajról. Íváshoz kedvező a márciustól augusztusig tartó időszak. Egy nőstényre több hímet kell számítani mert a hímek spermaszegények. Ha a víz friss és tiszta társas akváriumban is ívnak. A nőstény az ikrákat az üvegfalra vagy a növényekre tapasztja.

Ancistrus temminckii - Algaevő harcsa

Az utóbbi évek legnépszerűbb algaevő hala. Hazája Brazília. Gyors folyású vizek lakója. Hosszúsága 13 cm. Tartását csak nagy akváriumban érdemes megpróbálni. Szereti a sok rejtekhellyel teli akváriumot. Fontos számára a farost, ezért gyökereket, uszadékfákat telepítsünk a medencébe. Egyébként mindenevő faj, de rendkívül sok növényi táplálékra van szüksége. Az algák legjobb pusztítója. Akár a harcsák többsége a vízfenék közelében úszik. Éjszakai életmódot folytató hal, igazán csak lámpaoltás után élénkül meg. Optimális hőmérséklet számára 23 - 25 C. Kifejlett hímeknek tüskés bőrkinövésük van a pofájuk alatt. Társas medencében könnyen tartható faj. A tenyésztés nem okoz gondot. Az ikrákat valamelyik rejtekhelyre rakják, ezután az ikrák védelmezését  a hím veszi át. Az ikrákból egy hét múlva bújnak ki a lárvák, néhány nap múlva az ivadékok elúsznak. Megfelelő gondozás mellett akár a 20 éves életkort is elérhetik.


Corydoras
Az elnevezés jelentése : sisakos és dárdás. Gyakran házmesterhalnak is nevezik mivel a talajra hulló eleséggel is táplálkoznak. Igen gyakran keresnek búvóhelyeket, vagy gyakran bújnak kövek közé. Amennyiben megfelelően tartjuk őket, hosszú életűek lesznek. Tartásuk nem nehéz, hőmérséklet iránti igényük fajták szerint különböző.Ideális halak minden kezdő és haladó akvarista számára. Etetésüknél figyelembe kell venni hogy főleg talajra hulló táplálékot fogyasztanak.

Corydoras  aeneus. Kék pajzsos páncélos harcsa 


Dél - Amerika vizeiben sok helyen elterjedt. Hosszúsága 7 cm. A test alapszíne barnás, sötétzöld hosszanti folttal. A nőstény teltebb, a hím hátúszója hegyesebb. Szaporításuk mint a C.paleatusé. Az ikrák száma mintegy háromszáz darab. Az ivarérettséget egy év alatt érik el.


Corydoras Agasizzi. Agassiz páncélosharcsája

Hazája az Amazonas Brazília környéke. Hosszúsága  6- 7 cm. Alapszínük sárgásfehér, barnás foltok díszítik. A nőstény teltebb mint a hím.

 Corydoras arcuatus. Áramvonalas páncélos harcsa
 
Hazája az Amazonas. Hosszúsága 4 - 5 cm között.  Az alapszín sárgásszürkéstől fehérig terjed. Testükön fekete csík látható. Eleven faj.