Barbus - Márnák

A márnák nemzetsége nagyon gazdag fajokban. Megtalálhatók Afrikában, Ázsiában és Európában is. Akváriumokban az ázsiai fajok a legelterjedtebbek. A márnák gondozása nem nehéz,kezdők számára is ideális díszhalak.Nagyon jól úsznak,ezért nagy medencét igényelnek.Csapatban úszva érzik igazán jól magukat.Kedvelik a napos helyen álló ,kristálytiszta vizű medencét. Néhány faj szívesen keres menedéket a növények között. Szeretik a víz tetején úszó növényeket Élelmezésük száraz és élő eleséggel könnyen megoldható. Békés természetűek, de nyugodt természetű halakkal nem érdemes társítani őket.Sötét talajon mutatósabbak. A ,márna fajok szaporításához 4-8 nk keménységű, 7 ph keménységű víz szükséges. A nászjáték heves, minimum 10 literes medencébe érdemes szaporítani őket. Néhány finom levelű növényt is  tegyünk a szaporítómedencébe. Ívási kedvüket növeli ha 10 liter vízhez 1 kávéskanál nem jódozott konyhasót teszünk.A nászjáték hajnalban kezdődik és több órán keresztül.Ikrázórács szükséges mert ikrarablók. Ívás után azonnal fogjuk ki a tenyészállatokat. Az ivadékok 24-32 óra múlva bújnak ki 4-5 nap múlva már úsznak is.A kicsinyek számára ideális táplálék az Artemia nauplius vagy a Cyclops nauplius. Egy hetes korukig a tojássárgája is megfelelő. Ha a  tartási körülmények megfelelőek  5-9 hónap érhetik el az ivarérettséget.

Barbus Aurilius

Hazája India délkeleti része. Hosszúsága 11-12 cm. Az oldalak színe sárgás vagy vöröses. Több szabálytalan folt és keresztsáv is díszíti testüket. A farkúszó és a fark alatti úszó vörössel szegélyezett. A hím hátúszójának sugarai megnyúltak. Optimélis hőmérséklet 23-25 C. Növényi táplálékot is fogyasztanak.Szaporításuk:lásd a nemzetség leírását. Az ivadékok ívás után mintegy 36 óra múlva bújnak ki az ikrából.

Barbus barilioides

Hazája Angola és Afrika déli része. Növényekben gazdag vizek lakója .Hosszúsága 5-6 cm. Igen dekoratív faj Vöröses alapszínű testükön kékesfekete vonások láthatók. A nőstény teltebb..Békés természetű faj amely társas akváriumban is könnyen tartható.K4dvelik az oxigéndús vizet a sűrű növényzetet.A szabadon ív ó halak csoportjába tartoznak.Az utódok öt hetes korukban már az apró száraz eleséget is elfogadják.Gyors növésűek.


Barbus conchonius - Rózsás díszmárna

Elő-India északi részén él ez a közkedvelt márna faj.Csendes folyó vagy állóvizekben honos. A szabad természetben 14-15 cm hosszú,akváriumban7-8 cm-nél nem nőnek nagyobbra.A test ezüstösen csillogó.A hát olajzöld.A faroktövön fekete folt látható.A nőstény teltebb. Ívás idején a hím  rózsás vöröses nászruhát ölt magára.Ellenálló, akváriumban is nagyon szívós faj. Békés természetű,eleven állatok. Jól bírják az alacsony hőmérsékletet,tartásukhoz 20-22 C hőmérsékletű víz is elegendő.   Növényi táplálékot is fogyasztanak.  A szaporítás sem nehéz feladat.A 24-26 C hőmérsékletű vízben kihelyezett állatok már rendszerint ívnak is másnap.24-32 óra múlva kibújnak a kis lárvák,néhány nap múlva már szabadon úsznak.Aránylag gyors növésűek.A rózsás díszmárnának van egy tetszetős fátyolúszós tenyészőváltozata is.